descarregar PDF

6.1. Aprendre llegint

Un full de cÓlcul contÚ un nombre molt gran de fileres i columnes, de les quals solament en fem servir algunes.

Podem visualitzar la pÓgina abans d'imprimir-la, tot procurant que les dades cÓpiguen en un sol full i evitant files i columnes en blanc. Per fer-ho, hem de seleccionar l'Órea d'impressiˇ. Clicarem el botˇ dret del ratolÝ damunt la primera celĚla i, sense deixar de prÚmer el botˇ, arrossegarem el cursor fins que les celĚles que volem imprimir quedin seleccionades.

Per visualitzar la pÓgina, o veure la quantitat de pÓgines que s'imprimiran, seleccionarem l'opciˇ de vista preliminar del men˙ 'Fitxer'. TambÚ podem accedir-hi clicant el botˇ de la barra d'eines que representa un full i una lupa.

 

 

A la part superior de la pÓgina hi ha una sŔrie de botons per configurar la pÓgina visualitzada, els quals serveixen per ajustar els marges, configurar la pÓgina, modificar-ne les opcions d'impressiˇ o canviar el zoom sobre la pÓgina.

Per modificar l'aspecte que tindrÓ el full de cÓlcul una vegada imprŔs, utilitzarem l'opciˇ de configurar pÓgina que hi ha al men˙ Fitxer. En Calc, seleccionarem l'opciˇ format de pÓgina.

Trobarem diferents opcions dins el quadre de diÓleg:

  • PÓgina: Podem canviar l'orientaciˇ del paper (horitzontal o vertical), la mida (es pot variar l'escala del document) i la qualitat d'impressiˇ. TambÚ permet ajustar el n˙mero a partir del qual comenšarÓ la paginaciˇ.

 

 

  • Marges: Permet seleccionar els marges que quedaran en blanc quan es realitzi la impressiˇ. Podem seleccionar els marges superior, inferior, dret i esquerre. TambÚ podem configurar l'espai que quedarÓ entre l'encapšalament de la pÓgina i l'inici de les dades, i aixÝ evitarem que cap dada quedi oculta.
  • Encapšalament i peu de pÓgina: Es pot incloure un peu i un encapšalament de pÓgina. N'hi ha una relaciˇ preestablerta a les llistes desplegables.

 

 

TambÚ podem personalitzar l'encapšalament o el peu de pÓgina. En clicar el botˇ personalitzar, apareix un quadre de diÓleg on podem introduir-hi text a la part dreta, a la central o a l'esquerra del full, amb el format que desitgem.

  • Full: TambÚ podem configurar l'Órea d'impressiˇ del full de cÓlcul. A l'Órea d'impressiˇ, hi indicarem les columnes i fileres que volem imprimir. Podem imprimir els rŔtols que n'assenyalen el significat i les lÝnies de divisiˇ de les celĚles, aixÝ com els comentaris que hi poden aparŔixer.

TambÚ indicarem l'ordre en quŔ s'imprimiran els fulls.

 

 

Finalment, per imprimir seleccionarem l'opciˇ imprimir del men˙ arxiu. Al quadre de diÓleg, hi podem seleccionar la impressora amb quŔ s'imprimirÓ, el nombre de fulls que volem imprimir i el nombre de c˛pies.