descarregar PDF

6.1. Aprendre llegint

Copiar i enganxar text

Per copiar i enganxar text dins d'un full de càlcul, podem procedir de diferents maneres: per exemple, un cop seleccionat l'element que volem copiar, anem al menú "Edita" i hi escollim l'opció "Copia"; una altra forma de copiar el text és prement alhora les tecles "Ctrl" i "C". També podem copiar un element si premem el botó dret del ratolí i, al menú contextual que se'ns obre, hi escollim l'opció "Copiar".

Una vegada copiat l'element, el pas següent és enganxar-lo allà on volem. Per fer-ho, escollirem la ubicació per al document i l'hi enganxarem des del menú "Editar", on haurem de seleccionar l'opció corresponent; també ho podem fer mitjançant les tecles abreujades "Ctrl" i "V", tot prement-les alhora, o prement el botó dret i seleccionant l'opció "Enganxa" al menú contextual que se'ns obre.

El resultat d'ambdós procediments serà que tindrem el text seleccionat inicialment, tant en la seva ubicació original com en la ubicació seleccionada com a destí.

 

Tallar i enganxar text

L'acció de tallar i enganxar text és molt similar a la de copiar i enganxar, però amb l'única diferència que el text seleccionat desapareixerà del lloc on el teníem inicialment, i s'ubicarà només al lloc final que indiquem.

Un cop seleccionat el text que volem moure, per tallar-lo podem anar al menú "Edita" i seleccionar-hi l'opció "Retalla"; també es pot fer prement alhora les tecles abreujades "Ctrl" i "X", o bé prement el botó dret del ratolí i seleccionant "Retalla" al menú contextual que apareix.

 

Per enganxar-lo, seguirem el mateix procediment indicat abans: escollir la ubicació de destí que volem per al text seleccionat, anar al menú "Edita" i seleccionar-hi l'opció "Enganxa"; també ho podem fer prement alhora les tecles abreujades "Ctrl" i "V", o bé prement el botó dret i seleccionant l'opció "Enganxa" al menú contextual que s'obre.

Cal que tinguem en compte que podem copiar o tallar una part o tot el contingut d'una cel·la, la cel·la completa o bé un conjunt de cel·les. Dependrà de la nostra elecció.

Per escollir un conjunt de cel·les, anirem prement el botó esquerre del ratolí mentre ens desplacem per les cel·les que volem seleccionar. Una altra opció és fer servir la tecla de canvi de majúscules i les tecles de desplaçament.

Omplir automàticament les cel·les

És convenient saber que podem emplenar un conjunt de cel·les estirant mitjançant el ratolí des del punt negre que trobem a la part inferior dreta de la cel·la o les cel·les seleccionades. Si la selecció que hem dut a terme és susceptible de convertir-se en una sèrie (com ara números correlatius, dates, dies de la setmana o mesos), les cel·les s'emplenaran automàticament.

Podem accedir a més opcions relacionades amb omplir automàticament les cel·les des del menú "Edita", on seleccionarem "Emplena" i hi escollirem l'opció que més ens interessi.

Desfer i restaurar un canvi

Per desfer un canvi que acabem de realitzar en un full de càlcul, farem servir el menú "Edita", on seleccionarem l'opció "Desfés". Un altre sistema és utilitzar les tecles abreujades "Ctrl" i "Z" prement-les alhora, o bé prémer el símbol corresponent, que trobarem a la barra d'eines. El resultat serà que tornarem a veure el contingut del full en l'estat en què es trobava abans de fer el canvi introduït.

Cal tenir en compte que podem desfer diverses vegades, és a dir, retrocedir més d'un pas, per tal de poder tornar a veure el contingut tal com el teníem en uns quants estats anteriors, sempre que no hàgim desat encara el document, ja que, un cop desat, no serà possible l'acció de desfer cap al pas anterior.

L'acció contrària de desfer és refer. Aquesta opció la podem trobar al menú "Edita", on haurem de seleccionar "Restaura". En aquest cas, premerem alhora les tecles abreujades "Crtl" i "Y". A la barra d'eines també disposem del botó directe que conté el símbol de "Restaura".

Cal tenir en compte que podem trobar que, a les opcions "Desfés" o "Restaura" del menú "Edita", s'hi afegeixi el nom de l'acció. D'aquesta manera, si l'últim canvi ha estat escriure la xifra 1.000 en una cel·la, si anem a "Edita", veurem que l'opció es descriu com "Desfer escriure 1.000" o quelcom per l'estil.