descarregar PDF

2.2. Aprendre llegint

Descripciˇ i possibilitats principals

Un full de cÓlcul Ús un programa que ens permet manipular dades numŔriques i alfanumŔriques, disposades en forma de taules, aixÝ com realitzar cÓlculs complexos amb les dades que introdu´m, mitjanšant fˇrmules i funcions, dins la mateixa aplicaciˇ.

Els valors d'aquests cÓlculs tambÚ els podem representar de forma grÓfica grÓcies a les diferents funcionalitats que aquests programes solen oferir; per altra banda, cal tenir en compte que un full de cÓlcul tambÚ pot brindar-nos, alhora, la possibilitat de crear bases de dades.

 

Fulls de cÓlcul d'ahir i d'avui

Si fÚssim una breu revisiˇ dels principals tipus de full de cÓlcul que s'han anat creant i comercialitzant al llarg del temps, veurÝem que el primer full de cÓlcul va ser l'anomenat VisiCalc, que va donar pas seguidament a tota una sŔrie de versions posteriors. Cal destacar, per exemple, el programa Lotus 1-2-3, que va contribuir tambÚ a l'Ŕxit del ordinadors personals dins l'entorn empresarial.

 

Avui dia, els programes de full de cÓlcul que mÚs s'utilitzen sˇn: el Microsoft Excel (que pertany al programari propietari Microsoft Office), l'aplicaciˇ Calc (que pertany al programari lliure OpenOffice) i l'aplicaciˇ de full de cÓlcul de Google Docs (que podem trobar a Internet).

Les explicacions segŘents es basen en aquests tres tipus de full de cÓlcul.

Com instalĚlar i obrir un full de cÓlcul

Primer de tot hem de tenir en compte que, per poder utilitzar dins l'entorn Windows el full de cÓlcul Microsoft Excel, caldrÓ tenir instalĚlat prŔviament el paquet de Microsoft Office. El mateix passarÓ amb l'OpenOffice Calc, que fa necessari que instalĚlem abans el paquet OpenOffice (si treballem amb un sistema operatiu Linux, com ara Ubuntu, habitualment l'OpenOffice ja hi estarÓ instalĚlat).

 

Per obrir un full de cÓlcul a Windows hem d'anar a "Inici" i seguidament seleccionar l'opciˇ "Tots els programes". Un cop allÓ, escollirem Excel (al grup de Microsoft Office), o bÚ escollirem Calc (al grup d'Open Office). Si treballem amb Linux, per˛, per poder accedir al full de cÓlcul de l'OpenOffice Calc, haurem de seleccionar aquest programa dins el men˙ "Programes".

 

En el cas que vulguem obrir un full de cÓlcul a Google Docs, primer caldrÓ que entrem al nostre compte de Google Docs, on anirem al botˇ "Nou" i hi escollirem l'opciˇ "Full de CÓlcul". D'aquesta manera se'ns obrirÓ un full de cÓlcul per poder comenšar a treballar.

Parts del full de cÓlcul

Les parts principals d'un full de cÓlcul, tant del Microsoft Excel com de l'OpenOffice Calc, sˇn, en sentit descendent, les segŘents:

  • A la part superior hi ha una barra de tÝtol amb el nom del llibre que estem fent servir i les icones de control de la finestra, i, a continuaciˇ, un men˙ principal des d'on se'ns permet l'accÚs a totes les opcions del programa: Arxiu, Editar, etc.
  • El full de cÓlcul s'estructura mitjanšant files (n˙meros) i columnes (lletres), amb les seves corresponents barres de desplašament.
  • Hi trobarem tambÚ diferents barres d'eines. ╔s molt habitual tenir-ne una per realitzar operacions comunes i disposar-ne d'una altra relacionada amb el format de les celĚles. Si volem afegir o treure operacions d'una barra, nomÚs caldrÓ que ens dirigim al men˙ "Veure", on seleccionarem l'opciˇ "Barres d'eines", per configurar-les al nostre gust.
  • TambÚ podem trobar-hi una barra de fˇrmules des d'on podem editar el contingut de la celĚla que tinguem seleccionada en un moment determinat.
  • Per ˙ltim, tambÚ podem observar-hi la presŔncia d'una barra inferior que permet gestionar els diferents fulls del llibre i d'una barra d'estat amb informacions diverses, corresponents al full de cÓlcul pr˛piament dit.

 

En el cas del full de cÓlcul de Google Docs, la seva estructura Ús mÚs senzilla, ja que contÚ nomÚs una barra d'eines de fˇrmules i, a la part superior, hi trobem informaciˇ sobre el full i tambÚ alguns botons per compartir o bÚ desar el full de cÓlcul amb quŔ estem treballant.

Com tancar un full de cÓlcul

A l'hora de tancar un full de cÓlcul haurem d'accedir al men˙ "Fitxer" i escollir-hi l'opciˇ "Tancar". Una altra manera de tancar el full Ús emprant la icona de tancament de finestres o bÚ les tecles abreujades "Alt+F4", a Windows, o "Ctrl+Q", a Linux.

Cal tenir en compte que, quan tanquem l'aplicaciˇ, el programa ens demanarÓ confirmar si tenim o no algun treball pendent per tal de desar-lo, en el cas de no haver desat amb anterioritat els canvis realitzats al full.