descarregar PDF

3.1. Aprendre llegint

Una pel·lícula de vídeo és un conjunt de fotogrames (imatges) gravats amb enregistrament de so. La informació d'aquestes imatges necessita ser transformada a format digital mitjançant un còdec (codificador/descodificador).

Els principals formats de vídeo són tres: Quick Time Movie (.mov), Audio Video Interleave (.avi) i Moving Pictures Experts Group (.mpeg).

Tant el format .mov com .avi són contenidors d'àudio i vídeo que poden tenir les dades, comprimides o no, en un fitxer. En ocasions, per tal de descodificar-les, es necessiten còdecs, com ara el divx, xvid, DV o el H264.

El format .mpeg produeix una compressió de les dades. Des que es va crear s'han anat desenvolupant diferents formats: mpeg-1, utilitzat en Cd-rom i Video Cd; mpeg-2, utilitzat en DVD de vídeo i televisió digital; mpeg-4, que s'utilitza per a transmetre vídeo i imatges per la Web.

Actualment, es poden visualitzar vídeos a través d'Internet sense haver-ne de descarregar l'arxiu complet, com per exemple a través del servei de YouTube.

 

Vídeo a YouTube

 

Altres formats de vídeo són: FLV, ASF, WMV, MP4, 3GP, OGG.

Hi ha diferents softwares de reproducció de vídeo: VLC Media Player, com a programari lliure, i Windows Media Player, amb llicència, entre d'altres.

 

 

Reproductor VLC Media Player

 

Per reproduir un vídeo, si tenim preseleccionada l'aplicació del reproductor, en clicar sobre l'arxiu de vídeo, s'obrirà. Si tenim diferents programes reproductors, seleccionarem l'arxiu i l'aplicació amb què volem veure el vídeo.

Si cliquem amb el botó dret del ratolí o la icona de pantalla més gran, podem canviar la mida de la pantalla de reproducció del vídeo. Amb la pantalla completa, podem fer desaparèixer els controls i el cursor, si situem el cursor fora dels controls.

Per manejar el reproductor, disposem d'una sèrie de botons: iniciar la reproducció o detenir-la, finalitzar i parar la reproducció, retrocedir o avançar a l'escena anterior o posterior i control de volum.

A la biblioteca, podem classificar i organitzar els arxius de vídeo que volem reproduir mitjançant diferents criteris, com ara nom dels autors, títols de les pel·lícules, etc., i desar la llista creada per a altres reproduccions.