descarregar PDF

7.1. Aprendre llegint

La cāmera digital captura i emmagatzema imatges en format digital. La resoluciķ māxima de les imatges depčn del sensor de la cāmera (CCD o bé CMOS), el qual capta la llum. El sensor es carrega en resposta a la llum i fa la conversiķ del valor de cada píxel en un valor digital.

La mesura en megapíxels és el resultat de multiplicar l'amplada i l'alįada en píxels. Així una cāmera de 12 megapíxels pot captar uns 4.000 píxels d'amplada i uns 3.000 d'alįada (4.000x3.000=12 milions).

 

Exemple de cāmera digital

 

Els formats d'imatge més utilitzats sķn JPEG i TIFF. Les cāmeres professionals utilitzen un altre format: RAW. Una imatge en aquest format estā formada pels píxels sense processar del sensor de la cāmera. Cal interpretar la informaciķ dels valors pel vermell, verd i blau de cada píxel, segons el mode de color RGB. Aquest tipus d'arxiu permet, en editar-lo, realitzar modificacions de la imatge sense perdre'n qualitat.

Actualment, podem trobar cāmeres digitals incloses en telčfons mōbils, PDA, ordinadors portātils, o iPOD. La capacitat d'emmagatzematge d'aquests dispositius fa que la majoria utilitzi el format JPEG, per la seva compressiķ i poca pčrdua de qualitat.

Els sistemes d'emmagatzematge sķn les targetes de memōria com CompactFlash (CF), Secure Digital (SD), microSD, XD, entre d'altres.

Per descarregar les imatges captades per la cāmera digital, connectarem la cāmera al port USB de l'ordinador, o utilitzarem un lector de targetes que descarregui les imatges directament de la targeta.

 

Targeta Secure Digital d'una cāmera digital

 

Per connectar la cāmera en un port USB de l'ordinador, en algunes ocasions cal instalˇlar prčviament la controladora de la cāmera perquč l'ordinador la reconegui. Normalment, la cāmera va acompanyada d'un programari amb la controladora. Quan connectem la cāmera al port USB, apareix en pantalla una finestra amb els programes que podem utilitzar per descarregar les imatges. Amb el sistema operatiu Windows XP, podem utilitzar l'aplicaciķ WIA (Windows Image Acquisition).

A les diferents opcions del programari de la cāmera, haurem de seleccionar on volem desar les imatges, i si volem importar totes les imatges o només algunes.