descarregar PDF

6.1. Aprendre llegint

Abans de digitalitzar una imatge amb l'escàner, hem de considerar la resolució de la digitalització. La resolució de l'escàner es mesura en ppp (punts per polzada) o dpi (en angles, dots per inches). Si la resolució és gran, la qualitat de la imatge també ho serà, així com la mida de l'arxiu.

Per exemple, una fotografia en color de mida 21 x 29 cm escanejada a 72 ppp determina un arxiu d'1,44 Mb. Si l'escanegem a 300 ppp, l'arxiu serà de 24,9 Mb.

 

Escàner amb la tapa superior oberta. Font: Dbenzhuser, amb llicència GNU 1.2

 

Així doncs, per escollir la resolució més adient per escanejar una imatge, hem de saber quin destí tindrà: la pantalla de l'ordinador (llavors escanejarem a 72 ppp), o una impressió de gran qualitat (escanejarem a un mínim de 300 ppp). La falta de resolució implica una pèrdua d'informació. Editar una imatge a baixa resolució i després augmentar-la, implica una pèrdua de qualitat i de nitidesa de la imatge.

Gairebé tots els escàners disposen d'un programari propi per digitalitzar les imatges. Moltes vegades es pot utilitzar per editar la imatge escanejada, però és recomanable fer-ne l'edició amb els programes d'edició específica com ara GIMP o Photoshop.

La majoria d'escàners són compatibles amb la interfície TWAIN. Serveix per situar directament a l'editor d'imatges la captura feta per l'escàner, sense haver d'utilitzar d'altres programes.

 

Exemple de captura d'un llibre amb un programa d'escaneig.

 

Amb la interfície TWAIN podem seleccionar els tipus de document a escanejar: imatge en color, en escala de grisos, en blanc i negre o text. També podem canviar la brillantor i el contrast de la imatge original.

Una altra forma d'importar imatges escanejades a Windows XP, és utilitzar Windows Image Acquisition (WIA). Podem seleccionar on volem desar la imatge, i, tal com amb la interfície TWAIN, el tipus d'imatge a escanejar i la resolució desitjada.

Quan obtenim la imatge digitalitzada, pot ser que l'hàgim de modificar perquè estigui torta si l'hem col·locat malament a l'escàner, o perquè tingui un marc, si hem fet una selecció dolenta de l'àrea de digitalització.

Per col·locar la imatge en posició horitzontal, utilitzarem una de les eines d'edició, com ara el marc de retallar, i la girarem. Per treure el marc de la imatge, també emprarem aquesta eina.