descarregar PDF

5.1. Aprendre llegint

Les imatges que editem es poden obtenir de diverses formes: per Internet, mitjanįant un escāner, una cāmera digital o realitzant una captura de pantalla. Vegem alguns aspectes bāsics per fer-ho.

Obtenir imatges per Internet

Hi ha pāgines web que disposen d'imatges que podem descarregar (sķn els denominats bancs d'imatges). Algunes d'elles tenen drets d'autor i, per tant, s'ha d'adquirir l'autoritzaciķ per utilitzar-les previ pagament. Altres demanen que es faci referčncia a l'autor o que no siguin utilitzades amb finalitats comercials. Altres es troben lliures de drets d'autor.

 

Pāgina principal de Flickr, un servei web molt popular per a compartir fotografies entre usuaris.

 

Per descarregar-les, anirem a l'adreįa del banc d'imatges i hi seleccionarem la imatge que volem. Algunes presenten un enllaį o botķ per descarregar-les a alta resoluciķ; si no és així, clicarem al seu damunt amb el botķ dret del ratolí i seleccionarem l'opciķ de 'Copiar' o 'Desar imatge'.

L'escāner

L'escāner converteix la informaciķ de la imatge en píxels. Hi ha diferents tipus d'escāner per a fotografies en paper, com el de mā (que no és aconsellable si volem obtenir imatges de qualitat), el pla i el de rodet, que permet digitalitzar imatges grans a alta resoluciķ. També hi ha escāners de negatius i diapositives. Normalment, un escāner pla que tingui un format A4 i que pugui digitalitzar amb una resoluciķ de 1.200 o 2.400 punts per polzada, serā suficient.

A GIMP, per captar una imatge, seleccionarem l'opciķ 'Fitxer > Crea > Xsane', i a continuaciķ seleccionarem el dispositiu d'escāner que volem fer servir.

A Photoshop, clicarem l'opciķ 'Importar' del menú 'Fitxer' i seleccionarem l'escāner connectat.

Opciķ de triar un escāner per a la captaciķ d'imatges amb el programa GIMP

Cāmera digital

Podem descarregar les imatges que hem captat amb la cāmera digital a l'ordinador mitjanįant un lector de targetes de memōria o connectant la cāmera al port USB.

Una vegada emmagatzemades les imatges, les podem editar i modificar amb l'editor d'imatges.

Obtenir imatges fent captures de pantalla

Podem captar una imatge de la pantalla completa o d'una finestra de l'ordinador, copiant-la al portapapers. Si la imatge ocupa tota la pantalla, premerem la tecla 'Impr Pant'. Si volem captar la imatge de la finestra activa, premerem alhora la tecla 'Alt' i la 'ImprPant'.

A GIMP, seleccionarem dins 'Fitxer' de la caixa d'eines l'opciķ 'Crea' i a continuaciķ 'Del porta-retalls'. Una altra forma és seleccionar l'opciķ 'Captura de pantalla'.

 

Opciķ de crear des d'una imatge prčvia amb el programa GIMP