descarregar PDF

3.1. Aprendre llegint

Quan obrim per primera vegada un processador de text apareix la finestra principal de l'aplicació, amb una pàgina en blanc on podem començar a escriure directament. El salt de línia es realitza de forma automàtica quan s'arriba al marge dret del document. Si volem crear un paràgraf nou, hem de prémer la tecla Enter.

Si ens oblidem d'alguna paraula en una frase del text, la podem inserir sense haver d'escriure tota la frase de nou. Hem de situar el cursor al final de la paraula anterior a la nova i escriure-la. A la barra d'estat apareix la paraula "INSRT", que indica que qualsevol text s'inserirà tot desplaçant cap a la dreta els caràcters que hi hagi a continuació.

 

 

Una altra forma d'inserir text és eliminant caràcters, tot sobreescrivint el text. Per fer-ho, hem de clicar sobre INSERT a la barra d'estat (en Writer d'OpenOffice) o bé damunt SOB (en Microsoft Word). També podem activar aquesta modalitat de sobreescriptura de text des del teclat de l'ordinador, mitjançant una tecla que es troba a la part superior dreta i que normalment s'anomena "Ins" (el seu nom pot variar segons el fabricant).

 

 

Podem desfer un canvi si cliquem sobre el botó de desfer a la barra d'eines (on hi ha la icona d'una fletxa circular que apunta cap a l'esquerra) o si despleguem el menú d'edició. Cada cop que desfem els canvis s'aniran eliminant les accions realitzades prèviament al text o a la configuració del document. Si volem eliminar-ne una en concret, hem de desplegar la llista que apareix en clicar sobre la fletxa del costat de la icona.

Amb el botó de refer es recuperen les accions que s'han desfet, i en aquest sentit funciona igual que l'anterior.

 

 

Per donar un format diferent a una paraula, frase, paràgraf o part del text, prèviament hem de seleccionar allò que volem modificar. Podem seleccionar-ho amb el ratolí o bé amb el teclat. La manera més comuna de fer-ho és prement el botó esquerre just on volem començar a seleccionar i, sense deixar-lo anar, tot arrossegant el cursor amb el ratolí, anar fins a la part del text que volem seleccionar i deixar anar el botó. El text seleccionat apareixerà en negatiu, amb el fons fosc i les lletres blanques.

 

 

Una altra forma de fer-ho és clicant dues vegades sobre una paraula, que queda seleccionada, o bé tres vegades sobre qualsevol paraula del paràgraf sencer que es desitgi seleccionar.

Amb el teclat podem seleccionar diferents parts del text. Si situem el cursor al principi d'una paraula i premem la tecla "Control" i “Majúscules” a la vegada que movem el cursor fins a la paraula següent, les dues paraules quedaran seleccionades.

També podem seleccionar tot el text i els elements del document (imatges, taules, etc.) si a l'opció d'edició del menú cliquem sobre "Selecciona-ho tot", i, a continuació, ja podem aplicar qualsevol acció sobre el conjunt del document.

 

 

Per poder esborrar un text, el seleccionarem i premerem la tecla 'Suprimir' (Supr). Si volem esborrar una paraula situada a la dreta premerem les tecles Ctrl + Supr, i si es troba situada a l'esquerra, Ctrl + Enrere. Per esborrar un caràcter a l'esquerra de l'indicador de posició, premerem la tecla d'esborrar o Enrere.

Una vegada seleccionat un text, el podem copiar o tallar. La diferència és que si el tallem desapareix del document original, mentre que si el copiem, no.

Podem enganxar el text que hem copiat prèviament en qualsevol part que desitgem del document. Per fer-ho, una vegada seleccionat el text, obrirem l'opció 'Copiar' dins del menú 'Editar'. Després situarem el cursor al lloc precís on volem col·locar la còpia del text i premerem l'opció d'enganxar (des del menú d'edició, o bé fent servir el botó dret del ratolí i seleccionant-ho a la finestra emergent).

També podem fer la mateixa acció, d'una manera més ràpida, si primer premem les tecles Ctrl i C per copiar, i posteriorment Ctrl i V per enganxar.

 

 

Per tallar un text, el procediment és el mateix que per copiar, però seleccionant l'opció de tallar al menú d'edició. També podem tallar amb les tecles Ctrl i X.