descarregar PDF

3.1. Aprendre llegint

Per protegir-nos dels diferents tipus d'atacs al nostre sistema informàtic, disposem d'una gran quantitat d'eines de protecció que el faran més segur.

Tanmateix, hem d'aprendre i posar en pràctica una sèrie de normes de seguretat bàsiques, com ara no obrir ni respondre missatges de correu electrònic de desconeguts, utilitzar contrasenyes d'accés alfanumèriques, o, quan naveguem per Internet, no clicar qualsevol enllaç o botó d'una pàgina web.

Antivirus

Un antivirus és un programa que presenta diverses funcions:

  • Analitza el disc dur, o qualsevol suport d'emmagatzematge de l'ordinador, per tal de trobar arxius infectats per virus. El programa compara parts d'un arxiu amb els continguts d'arxius de virus coneguts. Per això és tan important mantenir actualitzat l'antivirus.
  • Elimina els virus trobats. Segons com estigui configurat l'antivirus, el programa elimina el virus o el posa en quarantena.
  • Evita que el virus estigui actiu.
  • Analitza el correu electrònic.
  • Analitza les pàgines web que es visiten quan naveguem per Internet.

     

     

El sistema adverteix que l'antivirus de l'ordinador no està actualitzat o hi ha algun problema. Existeix perill d'entrada de virus

 

Els antivirus es poden obtenir en línia, tot i que alguns d'ells són de pagament, i també les actualitzacions (programes com Norton o McAfee). Altres programes són gratuïts, especialment per a usuaris domèstics, com per exemple Avast!, AVG Antivirus o CLAM AV.

Per instal-lar un antivirus en línia, normalment s'ha de descarregar i executar l'arxiu setup.exe. Una vegada executat, apareixen diferents finestres (llicència, ubicació del programa, configuració, etc.) fins que el programa queda instal-lat.

 

McAfee, fabricant d'antivirus, detecta la creació i actualització de virus a tot el món

 

És molt important mantenir actualitzat el programa. L'actualització es pot fer de forma manual o de forma automàtica, quan l'ordinador està connectat a Internet.

Normalment, els sistemes operatius de programari lliure pateixen menys problemes de seguretat que el sistema operatiu Windows.

Antiespies

Els programes espies s'instal-len al nostre ordinador mentre naveguem per Internet, l'omplen de publicitat i obtenen dades nostres sense permís. Podem eliminar-los utilitzant un programa antiespia.

 

El navegador detecta la presència de virus i recomana la instal·lació d'un programa antivirus.

 

Hi ha antivirus que porten aquesta funció incorporada. Alguns programes antiespies que es poden descarregar gratuïtament d'Internet són Ad-aware o Spybot.

El procediment per descarregar-los és el mateix que seguim amb els antivirus en línia.

Tallafocs

Un tallafoc és un programa que filtra i bloqueja les comunicacions en xarxa (per Internet o per xarxa local) no desitjades; és a dir, que protegeix la informació d'intrusions externes i optimitza l'accés per nivells als diferents programes i aplicacions que diversos usuaris d'un ordinador poden utilitzar.

El sistema operatiu Windows XP inclou per defecte un tallafoc. La configuració permet activar-lo, amb excepcions o sense, o desactivar-lo.

La pestanya d'opcions avançades permet activar o desactivar el tallafoc per a una connexió en concret.

A la pestanya d'excepcions, podem seleccionar-hi els programes o serveis que no quedaran bloquejats pel tallafocs.

Quan s'utilitza un encaminador (router) per connectar-nos a Internet, també hem d'utilitzar un tallafoc.