descarregar PDF

4.1. Aprendre llegint

El correu web permet enviar i rebre correus electrònics des de qualsevol ordinador amb connexió a Internet.

Què és un correu web

El correu via web (webmail, en anglès) és un sistema de gestió del correu electrònic que es realitza a través d'una pàgina web dissenyada per enviar, rebre i emmagatzemar missatges electrònics. D'aquesta manera, per utilitzar-lo només necessitem un navegador web qualsevol, independentment del sistema operatiu que empri el nostre ordinador.

 

Pàgina principal del servei de correu Windows Live

Enviar i rebre correus des de qualsevol lloc

El principal avantatge del sistema de correu web és que es pot fer servir des de qualsevol equip informàtic amb connexió a Internet. Això és possible perquè s'accedeix a la informació a través d'una pàgina web que consulta un servidor remot. La interfície descarrega els missatges pendents i permet treballar en línia.

L'inconvenient és que el correu web està limitat a unes funcionalitats bàsiques que vénen determinades pel proveïdor que utilitzem i que no sempre són les mateixes. En tot cas, sempre disposarem de l'opció d'enviar i rebre missatges, de desar esborranys, de confirmar la recepció de missatges i d'emmagatzemar els missatges rebuts, ja sigui a la safata d'entrada o a les diferents carpetes que puguem crear.

Un altre possible inconvenient del servei web és que pot ser més lent, perquè hem d'estar connectats a Internet i, per tant, depenem del tipus de connexió de què disposem.

Aconseguir un correu web: el cas de Gmail

Un dels principals proveïdors privats de correu web és Google, que ofereix el servei Gmail de forma gratuïta i amb una interfície en català. Amb més de 2.500 megabytes d'espai d'emmagatzematge, el seu lema és: "Arxiva, no suprimeixis".

Per obrir un correu web de Gmail, haurem d'anar a l'adreça de gmail i fer clic a "Inscriviu-vos a Gmail"

 

Pàgina d'inici de Gmail

 

A continuació, hem d'omplir els camps buits amb el nostre nom i cognom, l'usuari d'accés desitjat i la contrasenya. Cal recordar que la contrasenya ha de ser mínimament segura. Així, no es recomanable posar 123456, per exemple, ni números secrets de targetes de crèdit, ni noms massa evidents ni dates d'aniversari. El millor és combinar majúscules, minúscules i nombres. També hem de triar un nom d'usuari únic. Gmail ens ofereix l'opció de comprovar-ne la disponibilitat abans de fer l'alta definitiva.

 

Pàgina de creació d'un compte a Gmail

 

Un cop triades les dades bàsiques del correu, haurem d'indicar a l'aplicació la pregunta de seguretat per recordar la nostra contrasenya. Podem triar-ne una d'automàtica, com el nom de la nostra mascota, o bé escriure'n una d'original amb la seva corresponent resposta. A continuació, l'aplicació ens sol·licita un correu electrònic secundari, és a dir, una adreça complementària per rebre comunicacions quan no tinguem accés al compte creat o quan tinguem qualsevol problema, però no és obligatòria. Després, hem d'indicar la nostra ubicació (país) i escriure la verificació de paraula, és a dir, transcriure les lletres deformades (captcha) que ens apareixen damunt la caixeta en blanc. Això es fa per comprovar que qui dóna d'alta el correu és una persona i no un robot que té la finalitat d'enviar correu brossa. Per acabar, acceptem les condicions d'ús del servei, i ja tenim un compte de correu gratuït.

Funcionalitats bàsiques de Gmail

Gmail incorpora algunes funcionalitats que el converteixen en un gestor de correu força còmode. L'aplicació es beneficia de la tecnologia de cerca de Google i incorpora un cercador que estalvia classificar missatges i crear carpetes. Teclejant una paraula clau, es retroba tot.

A més, permet marcar els missatges destacats amb una estrella o posar etiquetes de colors als correus per identificar-los més ràpidament. També emmagatzema les adreces de correu a mesura que les fem servir, cosa que ens facilita retrobar-les i poder mantenir una agenda de contactes.

 

Pàgina per redactar un missatge del servei Gmail

 

I, finalment, Gmail integra l'aplicació de missatgeria instantània i veu sobre IP Google Talk a la mateixa pàgina del correu, a la columna de l'esquerra. És un programa que ens permet tenir converses en directe amb els nostres contactes. Les converses també es desen, de manera que podem recuperar-les a través del cercador.

 

Un conversa amb Google Talk

 

Hi ha d'altres opcions per obrir un compte de correu electrònic amb servei web, com ara Windows Live o Yahoo!, que formen part de portals que també ofereixen altres serveis, com poden ser el cercador, les notícies, el xat o l'allotjament web.