descarregar PDF

5.1. Aprendre llegint

El navegador, a la nostra mida

El navegador a la mida de l'usuari. Aquesta és la premissa amb què es desenvolupen les darreres versions del programari de navegació per Internet, les quals afegeixen complements de tota mena per fer més senzilla la recerca d'informació, treballar de manera més eficient i gaudir de noves opcions d'oci.

Darrere de Firefox, el programari lliure del projecte Mozilla, hi ha tota una comunitat de desenvolupadors que crea aplicacions i utilitats de tota mena per adaptar l'aplicació a les necessitats de l'usuari.

Internet Explorer, per la seva banda, també incorpora funcionalitats extra que potencien altres aplicacions de l'empresa Microsoft, com ara el sistema de missatgeria Messenger, o que busquen l'acord amb altres empreses, com ara la barra de cerca de Google.

 

Pàgina de Mozilla Europe en català

Personalitzar el navegador

Amb l'opció 'Personalitza', a la qual s'accedeix a través del menú 'Visualitza > Barra d'Eines > Personalitza', o simplement fent clic amb el botó dret del ratolí a la mateixa barra, podem afegir diverses opcions, com ara la caixeta de cerca a Google, un botó per obrir directament una pestanya dins d'una mateixa finestra, un botó per imprimir les pàgines que ens interessen, un botó per accedir directament a l'historial de la nostra navegació o bé un botó per enviar per correu una adreça que pot interessar a un amic.

 

Opcions de personalització barra d'eines de Firefox

 

De la mateixa manera, podem canviar la pàgina d'inici del nostre navegador, és a dir, aquella que ens apareixerà per defecte cada cop que l'arrenquem. Per fer-ho, hem d'anar al menú 'Eines', escollir 'Opcions' i 'Principal' i, un cop allà, escriure la web que vulguem veure a la caixeta blanca on diu 'Pàgina d'inici' o bé triar una de les opcions que el programa ofereix. En el cas de Firefox, podem decidir que la pàgina que estem visitant es converteixi en pàgina d'inici, escollir l'opció que el programa ofereix per defecte, que és el web del projecte Mozilla, o bé escollir alguna altra adreça d'interès. En el cas d'Explorer, és pràcticament el mateix. També permet escollir una pàgina en blanc.

 

Finestra per canviar la pàgina d'inici al Firefox

Adreces d'interès

A sota de la barra de navegació, Firefox n'hi pot afegir d'altres com la de les adreces d'interès. Aquestes s'hi poden integrar d'una manera molt simple: arrossegant la icona que identifica una pàgina quan està oberta en una pestanya cap a la barra. D'aquesta manera, podem tenir a mà aquelles pàgines que fem servir habitualment.

Una altra manera molt senzilla d'afegir una pàgina a les adreces d'interès és prémer l'estrella que apareix a la barra de navegació, al costat de la URL. Prement-la dos cops, a més, el programa possibilita que desem l'adreça en una carpeta o directori per tenir-la més localitzada en la llista d'adreces d'interès. Les diferents carpetes temàtiques que puguem crear es poden ordenar a través del menú 'Adreces d'interès' escollint l'opció 'Organitza les adreces d'interès'. A l'Explorer, aquesta mateixa opció es troba a la barra d'estat i està indicada amb una estrella i el signe '+'. Només cal prémer el botó i escollir 'Agregar a Favorits'. Es pot realitzar la mateixa operació mitjançant el teclat tot prement-hi 'Crtl+D'.

Complements

Els complements són petits programes que amplien les capacitats del navegador i hi afegeixen noves funcionalitats. Solen pesar molt poc i s'integren perfectament a la finestra de navegació. Si anem al menú 'Eines' i hi escollim l'opció 'Complements', el mateix Firefox ens en presentarà alguns.

Si volem veure totes les possibilitats que hi ha, haurem de clicar l'enllaç 'Navega per tots els complements' que apareix a la mateixa finestra. Això farà que se'ns obri una nova pestanya al navegador amb un cercador que ens permetrà buscar el complement que més ens interessi o bé navegar per les diferents categories de programes: des de diccionaris com l'anglès o el Català-Valencià, traductors o conversors de moneda i mesures fins a aplicacions per veure fotografies en 3D. També podem accedir a programes per escoltar música.

Internet Explorer, al seu torn, inclou també una galeria de complements a la qual s'accedeix des del menú 'Eines'. S'hi troben, per exemple, un programa per incorporar directament els favorits a Del.icio.us (un servei per compartir adreces d'interès amb altres usuaris d'Internet) i una barra per accedir directament als serveis de la comunitat MSN.

 

Finestra de complements del Firefox