descarregar PDF

3.1. Aprendre llegint

Internet posa a la nostra disposició una gran quantitat de recursos no tan sols per cercar informació o enviar missatges, sinó també per compartir fotos, intercanviar opinions, llegir la premsa..., i descobrir noves possibilitats d'oci.

El més utilitzat: el navegador

Tot i que sovint es confonen, Internet i la web no són el mateix. Internet és una gran teranyina d'informació formada per diferents serveis, un dels quals és la web. És cert, però, que és el més conegut, juntament amb el servei de correu electrònic. La web permet no únicament cercar i trobar informació, sinó també consultar comptes bancaris, reservar bitllets d'avió, escoltar la ràdio i descobrir noves cançons o veure vídeos i descarregar-los.

Per poder consultar una web, és imprescindible que disposem d'un navegador, un programa que busca i mostra les pàgines un cop li hem dit on es troben. D'aquests navegadors, n'hi ha que són de pagament i d'altres de gratuïts, els quals es basen en programari lliure. Els més utilitzats són Microsoft Internet Explorer, entre els de pagament, i Mozilla Firefox, que és gratuït, seguits de Safari per a Mac, Opera i Chrome, el nou navegador de Google.

 

Portal www.gencat.cat amb el navegador Firefox

El correu electrònic

Una altra de les eines més utilitzades d'Internet és el correu electrònic. Podem llegir els missatges a través d'una pàgina web (correu web) amb el mateix navegador, o mitjançant un programa client. Els principals programes client són Microsoft Outlook, de pagament, i Mozilla Thunderbird, que és programari lliure. Els programes client s'instal-len al nostre ordinador i ens permeten enviar, rebre i emmagatzemar missatges de correu electrònic. A més, tenen altres funcionalitats que els fan més complets que els correu web. Aquests, però, representen una bona opció per als qui s'inicien en el món d'Internet, ja que solen ser molt intuïtius. A més, es poden consultar en qualsevol ordinador que tingui connexió.

Exemple de missatge de correu electrònic amb el Thunderbird

Comunicació síncrona: el xat

Els programes de missatgeria instantània han estat una altra de les aplicacions revolucionàries de la xarxa. Ens permeten parlar amb algú connectat des d'un altre lloc com si fos al nostre costat. Els més coneguts són Microsoft Messenger, Google Gtalk i, darrerament, Skype, que és un programa de telefonia via Internet o veu IP. El primer que es va utilitzar àmpliament a la xarxa, però, va ser ICQ, que es llegeix I seek you ("et busco", en anglès).

 

Xat del Gmail

 

A grans trets, aquestes serien les aplicacions d'Internet que més s'utilitzen. Amb l'aparició de la Web 2.0, però, les possibilitats que la xarxa ens ofereix s'han multiplicat. És possible jugar en línia amb jugadors de l'altra punta del món, crear projectes conjuntament amb altres usuaris mitjançant programari com els wikis, geolocalitzar dades amb els serveis de mapes de Google o crear un diari personal o bloc. A diferència del que es necessita per desenvolupar una pàgina web, per crear un bloc no ens calen ni programes especials ni un lloc on penjar-lo. Els serveis que n'ofereixen ja s'encarreguen de tot. En català, podem utilitzar els serveis de Blocat, Mesvilaweb o La Comunitat.