descarregar PDF

4.1. Aprendre llegint

El programari de l'ordinador (ja sigui Windows, Ubuntu o qualsevol altre sistema operatiu) tÚ un rellotge i un calendari que determina la data i l'hora dels documents o arxius que creem o modifiquem.

Les zones horÓries

La distribuciˇ de zones horÓries es basa en el fet que la Terra triga 24h a fer un moviment de rotaciˇ de 360║. En dividir els 360║ per 24, s'obtenen 24 sectors de 15║ de longitud. Aquests sectors equivalen a una hora i s'anomenen usos horaris. Els territoris que estan dintre d'un ˙s horari tenen la mateixa hora.

Com que el moviment de rotaciˇ de la Terra va d'oest a est, quan un lloc determinat rep el sol perpendicularment, allÓ sˇn les 12h del migdia. El meridiÓ que estÓ 15║ a l'oest de l'anterior, rebrÓ el sol perpendicularment una hora desprÚs, per tant el rellotge marcarÓ les 11h. El meridiÓ que estÓ 15║ a l'est del primer ha rebut el sol una hora abans, per tant el rellotge marcarÓ les 13 hores.

El programari emmagatzema la informaciˇ de les zones horÓries, l' hora i la data al registre del sistema. Podem accedir-hi de dues maneres:

  • Clicant dues vegades sobre el rellotge situat a la part dreta de la barra de tasques.

 

Imatge del rellotge, el calendari i la ubicaciˇ situat
en la part superior dreta de l'escriptori d'Ubuntu

 

  • Clicant la icona de Data i hora al panell de control.

En fer-ho, es desplega una nova finestra (quadre de diÓleg) que presenta 3 pestanyes a la part superior. Si cliquem sobre la zona horÓria, apareix una finestra amb la imatge dels cinc continents de la Terra. Al requadre superior trobem l'hora dels diferents usos horaris. L'hora GMT correspon a l'hora del meridiÓ dels 180║, que Ús el meridiÓ de Greenwich.

Si ens trobem a Catalunya o en una altra comunitat espanyola, l'˙s horari Ús el de GMT+1:00, on tambÚ hi ha BrusselĚles, Copenhaguen, Madrid i ParÝs. Si ens trobem en una altra zona de la Terra amb un altre ˙s horari, el canviarem desplašant el cursor fins a trobar l'˙s corresponent. Finalment, clicarem el botˇ dret de la part inferior de la finestra d'aplicar.

Si volem que l'horari s'actualitzi automÓticament quan canviem de calendari d'estiu o d'hivern, marcarem la casella de l'esquerra de l'opciˇ sota el mapa amb el text: canviar l'hora automÓticament al calendari d'estiu o d'hivern.

 

AccÚs a l'ediciˇ de la data i l'hora per panell de control a Windows

Canvi d'hora

Podem canviar l'hora del rellotge del programari. S'hi pot accedir de dues maneres:

  • Clicant dues vegades sobre el rellotge situat a la part dreta de la barra de tasques.
  • Clicant la icona de Data i hora al panell de control. En fer-ho, es desplega una nova finestra (quadre de diÓleg), i ens situarem amb el cursor a la part dreta, la de l'hora.

Per canviar l'hora del rellotge, seleccionarem al requadre els dÝgits de l'hora, minuts o segons. Utilitzant les fletxes que apareixen al requadre, augmentarem o disminuirem els n˙meros fins a obtenir l'hora adequada. Finalment, clicarem el botˇ dret d'aplicar.

Canvi de data

Podem canviar la data del calendari del programari.

Tenim dues maneres de fer-ho:

  • Clicant dues vegades sobre el rellotge situat a la part dreta de la barra de tasques.
  • Clicant la icona de Data i hora al panell de control. En fer-ho, es desplega una nova finestra (quadre de diÓleg), i ens situarem amb el cursor a la part esquerra del calendari.

Per canviar el dia del calendari, ens situarem amb el cursor al dia corresponent del calendari i hi clicarem al damunt perquŔ quedi seleccionat en blau. Clicarem el botˇ dret d'aplicar.

Per canviar el mes del calendari,ens situarem al requadre superior dels mesos i clicarem damunt la fletxa de la dreta del requadre. Seleccionarem el mes corresponent de la llista del desplegable i clicarem el botˇ dret d'aplicar.

Per canviar l'any, ens situarem al requadre superior dret de l'any i clicarem damunt les fletxes de la dreta del requadre fins que aparegui l'any corresponent. Clicarem el botˇ dret d'aplicar.

Si cliquem el botˇ esquerre d'acceptar, els canvis seran permanents i es tancarÓ la finestra (quadre de diÓleg).

Sincronitzaciˇ del rellotge amb un servidor horari d'Internet

Si el nostre ordinador pertany a un domini d'Internet, se sincronitzarÓ de forma automÓtica amb un servidor d'hora de la xarxa. Per˛ si no pertany a cap domini, podem sincronitzar-lo amb un servidor d'Internet. Per fer-ho, hem d'estar connectats a Internet.

Tenim dues maneres d'accedir-hi:

  • Clicant dues vegades sobre el rellotge situat a la part dreta de la barra de tasques.
  • Clicant la icona de Data i hora al panell de control. En fer-ho, es desplega una nova finestra (quadre de diÓleg) que presenta 3 pestanyes a la part superior. Clicarem damunt l'hora d'internet, i marcarem el requadre de sincronitzaciˇ automÓtica amb un servidor horari d'internet. Triarem el servidor horari que volem al quadre de servidors, i clicarem el botˇ inferior dret d'aplicar.

Ens hem d'assegurar que la data sigui correcta, ja que el servidor no actualitzarÓ l'hora si la data no estÓ bÚ.