descarregar PDF

2.1. Aprendre llegint

L'escriptori és l'àrea de treball que apareix quan s'ha carregat el sistema operatiu, un cop engegat l'ordinador.

L'escriptori amb el sistema operatiu Windows

A la part inferior de l'entorn de l'escriptori trobarem:

 • La barra de tasques: Ens informa dels programes i documents que tenim oberts, entre altres coses. A l'esquerra trobarem el botó d'inici, mitjançant el qual tenim accés a totes les funcions de l'ordinador, com ara buscar documents guardats, buscar i obrir programes, configurar l'ordinador o tancar-lo.

 

Botó d'inici mitjançant el qual tenim
accés a totes les funcions de l'ordinador

 

 • La zona d'accessos directes: És la zona que conté les icones per accedir més ràpidament als programes. Per executar-los, hem de clicar damunt les icones.

 

 

 

Zona d'accessos directes

 • La zona dels programes oberts: En aquesta zona trobem els botons dels programes que estan oberts i unes fletxes negres que ens permeten desplaçar-nos pels botons.
 • La zona de notificacions: Hi ha les icones dels programes residents, com l'antivirus o la missatgeria instantània. També hi apareix l'hora i l'idioma configurat a l'ordinador.

 

 

Zona de notificacions

A la resta de l'escriptori hi trobarem:

 • Icones: Els símbols gràfics que trobem a la resta de l'àrea de l'escriptori s'anomenen icones. Permeten executar ràpidament programes, carpetes i altres utilitats de l'ordinador.
 • Accessos directes: Són símbols gràfics mitjançant els quals podem accedir més ràpidament a un programa.

L'escriptori amb el sistema operatiu Ubuntu

L'entorn de l'escriptori està format per panells i un fons d'escriptori. A la part superior trobarem:

 • Menú d'aplicacions: S'accedeix als programes instal-lats a l'ordinador, classificats per categories: Gràfics, Internet, So, Oficina, etc. Si cliquem damunt d'alguna aplicació, s'executarà el programa.
 • Menú de llocs: Enllaça els principals espais del sistema, com la carpeta personal, l'escriptori amb els accessos directes a les carpetes i arxius, l'equip on es localitzen els diferents dispositius i sistemes d'arxius de l'equip, el creador de CD/DVD, els servidors de xarxa, la recerca d'arxius i els documents oberts recents.
 • Menú sistema: S'hi troben les configuracions, els programes d'administració i les ajudes, com per exemple les preferències amb les configuracions de l'escriptori, l'administració, l'ajuda i el suport, la sortida, les llançadores i l'àrea de notificació.

Detall de menús en la part superior esquerra de l'escriptori d'Ubuntu

 

A la part inferior trobarem la icona de minimització, els programes en funcionament, l'àrea de selecció de l'àrea de treball i la paperera.

Organitzar l'escriptori de treball

Les icones de l'escriptori poden estar ordenades com nosaltres vulguem. Podem fer-ho de diverses formes:

 • Opció 1: Prèviament hem de desactivar l'opció disposició automàtica, en clicar sobre l'escriptori. Clicarem damunt la icona que vulguem arrossegar sense deixar de prémer el botó esquerre del ratolí, i la mourem fins al lloc on el vulguem situar.
 • Opció 2: Clicarem amb el botó dret del ratolí sobre l'escriptori, on es desplegarà un menú en què seleccionarem organitzar icones. Aleshores es desplegarà un altre menú amb l'opció d'organitzar les icones per nom, tipus, mida, data, etc.

Si activem al menú l'opció d'organització automàtica, les icones quedaran en línia automàticament, unes sota les altres.

Canviar el fons de l'escriptori

L'escriptori pot tenir una fotografia com a imatge de fons. Al sistema operatiu Windows clicarem amb el botó dret del ratolí sobre l'escriptori i triarem l'opció de propietats al menú emergent. A la finestra de propietats de pantalla seleccionarem una de les imatges de la llista de fons i premerem acceptar.

 

Pantalla per canviar l'aspecte gràfic de l'escriptori en Ubuntu

 

En Ubuntu només cal fer clic sobre el botó dret del ratolí i seguir les indicacions de la finestra emergent.