descarregar PDF

5.1. Aprendre llegint

Els sistemes operatius presenten una sèrie d'aplicacions auxiliars que ens permeten realitzar accions bàsiques, com ara escriure, dibuixar, modificar una imatge o jugar, entre d'altres. A continuació veurem com podem utilitzar-les. A Windows, alguns d'ells es troben a la carpeta d'accessoris, i a Linux, dins del menú d'aplicacions i accessoris.

Emprar l'editor bàsic de text o bloc de notes

Si volem crear un text senzill, Windows compta amb un editor de text, el WordPad. Linux l'inclou com a Editor de text. Permet crear text amb format de caràcters i paràgrafs i definir tabulacions, entre d'altres coses.

Crearem el text i en seleccionarem la part a la qual volem donar un format determinat.

 

Editor de text de Ubuntu

 

A la barra d'eines, seleccionarem el format que volem, com ara tipus, mida i color de la lletra, tabulacions, etc.

Finalitzat el text, el desarem al lloc on vulguem tot prement el botó desar.

Emprar la calculadora

A Windows es pot seleccionar el tipus de calculadora, de tipus bàsic o bé científica, al menú 'veure'. El funcionament és com el d'una calculadora normal.

 

Calculadora de Ubuntu

Emprar l'eina bàsica de dibuix i tractament d'imatges

Linux incorpora una sèrie de programes de dibuix i d'imatges complets.

Windows disposa de l'aplicació Paint, que permet retocar imatges i dibuixos i crear-ne d'altres de senzills. Inclou una caixa d'eines i una paleta de colors.

Emprar el navegador web

A Linux, el navegador web normalment incorporat per defecte és Firefox, i disposa de Thunderbird com a correu electrònic.

 

Accés a navegador i gestor de correu al menú "Aplicacions" d'Ubuntu

A Windows, el navegador per defecte és Internet Explorer, i té Outlook com a correu electrònic. Es pot descarregar el navegador Firefox a Windows. Aquest navegador té més aplicacions per descarregar i és més segur.

Per veure continguts o aplicacions realitzades amb el programa Flash (animacions), Quicktime (video), Java (aplicacions) o Acrobat reader (text), cal descarregar els plugins que permeten visualitzar-los.

Emprar el reproductor multimèdia i la gravadora de so

Windows incorpora una gravadora de so a l'opció d'entreteniment. Per utilitzar-la, hem de tenir un micròfon i una targeta de so.

També disposa d'un reproductor multimèdia que reprodueix vídeo, música o animacions.

Els diferents arxius de vídeo i àudio estan codificats. Per tant, necessitarem còdecs o programes que permetin comprimir i descomprimir els arxius digitals. Aquests programes realitzen algoritmes de compressió. A vegades, segons el reproductor que utilitzem, no es disposa del còdec necessari per descomprimir l'arxiu. Un altre programa que permet reproduir tot tipus de formats de vídeo es Videolan.

A Linux trobem eines per escoltar musica i veure vídeos de diferents formats.

Emprar els jocs incorporats al sistema operatiu

Els dos sistemes operatius incorporen jocs que es poden jugar de manera directa, però de vegades també permeten la connexió per Internet per jugar amb més jugadors. Hi podem trobar el Backgamond, el Buscamines, la Carta blanca, el Solitari, entre d'altres.