descarregar PDF

4.1. Aprendre llegint

A l'ordinador manegem una gran quantitat d'informació que hem d'emmagatzemar en diferents tipus de dispositius.

La mesura de la informació

Per tal de saber quin és el dispositiu millor per emmagatzemar la informació, hem de conèixer la mida del document. El bit és la mesura mínima d'informació. Un caràcter (per exemple, una lletra o un número) està format per 8 bits, que és un byte. La progressió de bytes són 8, 16, 32, 64... fins a 1.024. Per simplificar, es parla de 1.000 bytes en comptes de 1.024.

Les unitats múltiples del byte són les següents:

 • 1.000 Bytes = 1 Kilobyte (1 Kb)
  El text d'una carta pot ocupar 1 Kb
 • 1.000 Kilobytes = 1 Megabyte (1 Mb)
  Un llibre de 200 pàgines pot ocupar 1 Mb
 • 1.000 Megabytes = 1 Gigabyte (1 Gb)
  1.000 fotografies poden ocupar 1 Gb
 • 1.000 Gigabytes = 1 Terabyte (1 Tb)
  200 pel·lícules en DVD poden ocupar 1 Tb

Emmagatzemar al disc dur

El disc dur és la unitat d'emmagatzematge permanent de gran capacitat que es troba allotjada a l'ordinador. N'hi ha d'altres que són externs (o perifèrics) i que serveixen per fer còpies de seguretat o per transferir grans quantitats d'informació. Avui dia podem trobar discos externs de fins a un terabyte de capacitat.

Un disc dur està format per:

 • Un parell, o més, de discos de metall magnetitzat
 • Uns capçals que llegeixen o graven la informació emmagatzemada
 • Un electroimant que mou els capçals
 • Un circuit electrònic de control
 • Un motor que fa girar els discos

Emmagatzemar als disquets

El disquet és el primer sistema d'emmagatzematge extraïble que es va inventar. L'any 1976 van aparèixer els primers disquets per a l'ordinador, uns discs de plàstic recoberts de material magnetitzat, amb una capacitat d'1,2 Mb. El 1984 es van crear els disquets de 3,5", amb una capacitat d'1,44 megabytes. Els disquets, tot i que avui dia són menys utilitzats, continuen servint com a mitjà per arrencar l'ordinador en cas de fallida i per transportar arxius de capacitat petita.

Emmagatzemar als CD i DVD

L'emmagatzematge mitjançant la tecnologia òptica per làser prové dels anys 80. Es basa en el fet que un raig de làser llegeix o escriu (perfora) forats microscòpics a la superfície d'un disc de plàstic.

Els CDs habituals tenen 12 centímetres de diàmetre i una capacitat de 700 Mb. N'hi ha d'altres de 8 cm i 180 Mb.

Es van convertir en la forma més ràpida de distribuir programes, fer còpies de seguretat, gravacions multimèdia, etc. Les dades, una vegada gravades al CD, no s'alteren.

També trobem CDs regravables, que ens permeten esborrar-los per tornar-los a utilitzar i gravar informació (CD RW).

Els DVD presenten una capacitat major que els CD (de 4,5 Gb i 8,5 Gb als de doble capa) i una millora en la qualitat de gravació.

Tenim dos tipus de DVD: DVD -R i DVD +R. Els dos són compatibles amb la majoria de lectors. Les dades, una vegada gravades, no s'alteren, tot i que hi ha DVDs regravables (RW).

Actualment hi ha un nou sistema d'emmagatzematge anomenat Blu-ray Disc, que consisteix en un disc fet a base de paper que és llegit per un làser nou de color blau i que permet emmagatzemar més de 25 Gb.

 

Icones en pantalla de DVD i llapis de memòria

 

Emmagatzemar al llapis de memòria (Pendrive)

Els llapis de memòria són emmagatzemadors d'informació que funcionen sota l'estàndard d'emmagatzematge massiu USB (USB mass storage). Els actuals utilitzen l'USB 2.0, i es connecten als ports USB de l'ordinador. Poden arribar a tenir una capacitat de 60 Gb, tot i que els més comuns són de 4 o 8 Gb. Funcionen de forma ràpida i són resistents als cops, la humitat, etc., però, per les característiques de la memòria Flash, tenen una vida limitada.

Estan formats per:

 • Un connector USB
 • Un controlador USB
 • Xips de memòria Flash NAND
 • Un cristall oscil·lador a 12 Mh que controla la sortida de dades

Per utilitzar el llapis de memòria, retirarem la tapa que el protegeix i introduirem el connector del llapis a la connexió USB de l'ordinador. Esperarem que l'ordinador el reconegui i copiarem els arxius de la mateixa manera que si emmagatzemem la informació en una carpeta.

Per desinstal·lar el llapis, a la part dreta de la barra de tasques inferior, buscarem la icona de "treure maquinari amb seguretat" i hi clicarem dues vegades. Seleccionarem el nom de la memòria USB i clicarem el botó d'aturar. Quan aparegui la finestra que indica "pot treure el maquinari amb seguretat", el podrem retirar.

Al sistema operatiu Ubuntu (i a Linux en general), quan connectem un dispositiu d'emmagatzematge es munta un disc a l'escriptori de l'usuari. Per extreure'l, primer s'ha de desmuntar.

Abans d'extreure el pendrive cal desmuntar-lo

 

Emmagatzemar als reproductors MP3 i MP4

Són com llapis de memòria. Poden servir per transportar dades d'un ordinador a un altre. Es connecten a un port USB. Estan formats per:

 • Una pantalla
 • Una sortida d'àudio
 • Un xip programat per llegir i reproduir arxius de música en el cas d'MP3 i música i vídeo als MP4

Emmagatzemar a les targetes de memòria

Per llegir la informació emmagatzemada, necessitem d'unitats lectores connectades a l'ordinador. Hi ha diferents tipus de targetes: Secure Digital (SD), que són les més utilitzades, TransFlash o Micro SD utilitzades en telefonia mòbil, Compact Flash (CF), Multimedia Card (MMC), entre altres.

Com es copien o retallen els arxius dels dispositius d'emmagatzematge

Hem de diferenciar els conceptes de copiar i de retallar un arxiu:

Quan parlem de copiar, es fa un duplicat dels fitxers o carpetes seleccionats, tot mantenint-los al dispositiu d'origen. Quan retallem, traslladem els fitxers o carpetes seleccionades, eliminant-los del lloc d'origen.

Per copiar o retallar els arxius que tenim en una memòria extraïble, o en un CD/DVD, i traslladar-los al disc dur de l'ordinador, anirem al 'Meu ordinador' i hi seleccionarem la icona de disc extraïble, en el cas d'una memòria extraïble, o la unitat de DVD, en el cas d'un CD o DVD.

 

Finestra del "meu ordinador"
en el qual se'n va des d'"Inici" en en sistema operatiu Windows

 

S'obrirà una finestra amb el contingut de la memòria o el CD. Si hem de seleccionar més d'un fitxer, clicarem amb el botó esquerre del ratolí amb la tecla control del teclat premuda. Si els arxius són correlatius, premerem el primer i el darrer de la llista amb la tecla Majúscula pitjada. Premerem el botó dret del ratolí amb els arxius seleccionats i seleccionarem l'opció de retalla o copia.

Anirem a la carpeta de destí de l'arxiu i, en clicar amb el botó dret del ratolí, seleccionarem l'opció d'enganxar els arxius copiats o retallats.