descarregar PDF

9. SUGGERIMENTS D'ACTIVITATS

Activitats individuals

 • Com definiries el concepte d'eina col·laborativa d'Internet? Redacta la teva resposta.
 • Crea un compte a Google per poder accedir a les diferents eines col·laboratives que aquest portal ofereix (Google Docs, Google Groups, el xat de Gmail i Blogger). Quines diferències principals observes entre cadascuna d'aquestes eines? Veus alguna semblança entre elles? Redacta les teves conclusions.
 • Accedeix a la pàgina de fòrums de Racó Català i navega pels diferents fils de discussió dels seus fòrums. Registra't a la pàgina i opina sobre alguns dels temes que siguin del teu interès. A l'hora de registrar-te, selecciona l'avatar amb què vols ser identificat. Si la contrasenya que t'han assignat és molt difícil de memoritzar, vés al teu perfil i canvia-la.
 • El/la professor/a crearà un nou tema de discussió al fòrum de Racó Català. Cadascun de vosaltres haurà de participar-hi tot aportant la seva opinió sobre el tema plantejat, o bé contestant les intervencions dels vostres companys. Serà molt important que mantingueu correctament el fil i l'ordre en la seqüència de respostes.
 • Accedeix a la pàgina web xat.cat i dóna-t'hi d'alta com a usuari. Després de complir tots els passos, accedeix a una de les sales de conversa del xat i identifica'n les diferents parts (pàgina principal de missatges, caixa per escriure missatges, llista de participants, etc.).
 • Tot seguit, comprova les diferents opcions que la pàgina ofereix (canviar de lletra, canviar d'avatar, canviar el fons, enviar un so, etc.) i adapta-les al teu gust.
 • Saluda els diferents usuaris tot escrivint el teu missatge públic a la caixa i prement la tecla "Enter". Pots provar també d'iniciar una conversa en privat amb algun dels usuaris.
 • Dóna d'alta un compte a la pàgina Bloc.cat i crea el teu propi bloc seguint els passos necessaris. Pensa quin títol voldràs posar al teu bloc, així com la temàtica sobre la que t'hi agradaria escriure, per tal de seleccionar correctament la categoria adient quan et sigui demanada durant el registre.
 • Visita alguns dels blocs que trobaràs tot cercant a Bloc.cat i fes un comentari en algun dels posts que llegeixis. Quin tipus d'informació t'han demanat per poder afegir-hi el teu comentari?
 • Enregistra't com a usuari de la Vikipèdia. Quina mena d'informació t'ha demanat la pàgina per poder-te enregistrar? Redacta en un full els motius pels quals creus convenient que els usuaris i les usuàries d'una wiki hagin de crear un compte d'usuari o no.
 • Cerca a la Vikipèdia informació referent a un tema que sigui del teu interès i que dominis especialment. Llegeix amb atenció el contingut de la pàgina. Complementaries aquest contingut amb alguna aportació teva? Si és així, fes-ho. Busca altres temes on puguis aportar els teus coneixements per millorar la informació que hi consta.

Activitats en grup

 • Per parelles, exploreu les diferents eines col·laboratives que Google ofereix i que hem comentat: Google Docs, Google Groups, el xat de Gmail i Blogger. Entre tots, feu un debat sobre la utilitat que aquestes eines poden tenir, no només en aspectes relacionats amb l'oci i el lleure, sinó també en temes de formació i de treball en xarxa.
 • Exposeu, mitjançant una pluja d'idees, exemples de tasques que es poden dur a terme amb les eines col·laboratives que hem anat veient.
 • Emprant algun tipus d'eina col·laborativa i amb l'ajut i suport necessari, participeu de forma senzilla a diferents tipus d'activitats d'Internet com una simulació d'una compra en línia, escriure un comentari a un fòrum, intervenir a un xat, etc.
 • Quan tots hàgiu participat en el fil de discussió iniciat pel vostre professor o professora, intenteu endevinar, pel nom d'usuari i l'avatar, quin company o companya ha fet cada intervenció. Poseu en comú les vostres deduccions i, finalment, identifiqueu-vos realment entre tots.
 • Creieu que és important la moderació en els comentaris d'un fòrum de discussió? Per què? De quina manera es moderen els comentaris al fòrum de Racó Català? Et sembla un bon sistema? Per què? Feu-ne un debat en grup.
 • Accediu tots a la mateixa sala de xat que indiqui el professor o professora i establiu-hi una conversa o debat, de la manera més ordenada possible, sobre un tema en concret. Tots haureu d'intervenir a la pàgina principal, de forma pública, opinant sobre el tema plantejat.
 • Anoteu les adreces dels diferents blocs que han creat la resta de companys i companyes i visiteu-los tots. Després creeu un compte nou a Google per poder accedir a Google Reader i sindiqueu aquells blocs que us hagin interessat més.
 • Aquest mateix exercici el podeu realitzar amb els blocs que trobareu a Bloc.cat

Per parelles, dialogueu i poseu-vos d'acord respecte a algun tema del vostre interès i que tots dos domineu. Cerqueu informació referent a aquest tema i valoreu com podríeu exposar aquest contingut a la Vikipèdia fent-hi les vostres aportacions. Aneu a la pàgina de proves de l'eina i redacteu la vostra aportació, seguint els passos necessaris.