descarregar PDF

6.1. Aprendre llegint

Una wiki és una eina de comunicació en línia que permet crear, editar, esborrar o modificar continguts d'un espai web entre molta gent, d'una manera fàcil i ràpida. Seria com una pissarra conjunta on pot escriure-hi un grup d'usuaris, ja que ells són els que s'encarreguen de modificar-ne i adaptar els continguts.

"Wiki" significa "ràpid" en hawaià, i, actualment, l'exemple més important d'aquest tipus de projectes és l'enciclopèdia gratuïta Viquipèdia. La seva versió en català es troba a l'adreça web http://ca.wikipedia.org.

Portada de la Viquipèdia en català

Registrar-se i crear un compte d'usuari

Per poder registrar-se i crear un compte d'usuari, seleccionarem l'enllaç "Inicia una sessió/crea un compte" que trobem a la cantonada superior dreta de la pàgina. Seguidament, se'ns demanarà que entrem el nostre nom d'usuari i contrasenya. Si no ens hem registrat abans, haurem de crear un nou usuari tot prement l'enllaç "Registreu-vos-hi".

Seguirem els passos sol·licitats durant el registre i, un cop finalitzat tot el procés, ja serem usuaris registrats.

No és obligatori, però sí recomanable, registrar-se i crear un compte d'usuari per poder editar pàgines d'una wiki. D'aquesta manera, els canvis que fem quedaran associats al nostre compte i, a més, si ens registrem obtindrem algunes funcions i avantatges addicionals. Per exemple:

  • Els altres ens podran reconèixer pel nostre nom d'usuari quan fem canvis en una pàgina.
  • Tindrem la nostra pròpia pàgina d'usuari, on podrem escriure sobre nosaltres per tal que els altres ens puguin conèixer una mica més.
  • Podrem establir les nostres preferències per canviar certs aspectes i funcions de l'eina, com ara: fonts, colors i disseny del lloc, etc.
  • A més, disposarem de la nostra pàgina de discussió, que podrem utilitzar per comunicar-nos amb altres usuaris.

Seguretat en els continguts

A l'hora d'editar qualsevol contingut, cal tenir en compte que, tot i que puguem modificar una informació, la seva versió anterior no es perd. En una wiki res no es perd.

Tot queda enregistrat a la pàgina "Historial", per la qual cosa no hem de tenir por d'editar continguts, ja que sempre podrem tornar a la seva versió anterior per recuperar-los.

Pàgina de canvis recents de l'article 'Baix Llobregat'

La funció principal de les pàgines d'"Historial" és poder consultar, en un mateix espai, tots els canvis recents que s'han fet. Això ens permetrà localitzar-los amb rapidesa si necessitem tornar a editar algun dels continguts o recuperar-ne la versió anterior.

Com editar continguts

És molt fàcil editar una pàgina wiki. Només cal que cliquem a l'enllaç "Edita", que trobarem al capdamunt de la pàgina que vulguem editar. Això ens portarà a una pàgina amb un quadre que conté el text de la pàgina. Hi escriurem o el modificarem, i premerem "Desa la pàgina" quan hàgim acabat.

En afegir o modificar continguts, podem donar diferents formats al text (utilitzant negretes, textos en cursiva, etc.). Per introduir aquests formats, hem d'utilitzar un codi determinat que la pàgina d'ajuda de l'eina explica mitjançant exemples, i que recomanem visitar.

Botons per a donar format bàsic al text d'una wiki

Per altra banda, també cal tenir en compte que, a l'hora d'afegir enllaços dins el text que editem, en tindrem prou amb escriure la URL en qüestió, perquè la mateixa wiki crea automàticament l'enllaç corresponent.

Les pàgines de discussió

Un altre element destacable d'una wiki són les pàgines de "Discussió". Estan orientades a discutir i consensuar els continguts de la pàgina a què fan referència i a facilitar l'intercanvi d'opinions entre els col·laboradors, cara a millorar els articles i el funcionament de la Viquipèdia en general. Per tant, hi són benvingudes les qüestions, les crítiques, els comentaris, les propostes per canviar el text, etc.