descarregar PDF

5.1. Aprendre llegint

Un bloc és una eina de comunicació en línia que permet a l'usuari crear el seu propi espai web, on pot escriure sobre diferents temes per publicar-los i fer que altres usuaris hi puguin afegir els seus comentaris.

Característiques principals

Normalment, els blocs solen tractar temes força personals o molt especialitzats dins d'un àmbit determinat. Així, trobem blocs dedicats a la política, blocs que parlen exclusivament sobre música, blocs on s'expressen les reflexions personals i quotidianes del seu autor, etc.

Servei de blocs de bloc.cat

Cada contingut afegit al bloc s'anomena "entrada" o "post" i consisteix en un article escrit, que també pot anar acompanyat de so, imatges, vídeo, etc.

Les diferents entrades (o posts) es classifiquen de manera cronològica, segons el seu ordre de publicació, i cadascuna d'elles consta de diferents parts. Bàsicament:

  • El títol, que descriu el contingut del post
  • La data i l'hora de publicació
  • L'opció d'incloure comentaris d'altres usuaris
  • Les etiquetes (també conegudes amb el nom de tags), o sistema de catalogació temàtica dels posts publicats

Per exemple, si el nostre bloc és sobre música i el post que volem publicar parla d'instruments de percussió, les etiquetes que hi posaríem podrien ser "instruments" i "percussió". D'aquesta manera, si un visitant seleccionés al bloc l'etiqueta "percussió", podria visualitzar tots els posts específics sobre percussió que hi ha al bloc.

Entrada de sobrellibres.bloc.cat, bloc al voltant de la literatura

Com crear un bloc

Per disposar del nostre bloc, hem d'anar a l'opció "Crear un nou bloc", acceptar les normes d'ús i, després, crear un compte d'usuari tot introduint les dades que se'ns sol·licita: nom d'usuari, contrasenya, correu electrònic, etc.

A continuació, hem d'indicar el títol del nostre bloc, quin domini o adreça web volem que tingui i a quina categoria volem que pertanyi. La categoria del bloc vindrà determinada pel tipus de contingut o temàtica que tractarem al nostre espai: temes d'actualitat, ciència, esports, humor, música, política, etc.

Seguidament, haurem d'escollir el disseny visual que desitgem per al nostre espai, tot seleccionant la plantilla que més ens agradi. Si més endavant deixa d'agradar-nos, la podrem canviar.

Per acabar, rebrem al correu electrònic que hem facilitat un missatge amb les instruccions finals per completar l'activació del nostre bloc. Una vegada activat, ja podrem començar a publicar.

Publicar els nostres posts

A l'hora de publicar un post, el primer que hem de fer és identificar-nos a la pàgina; després, ens adreçarem al tauler de control i premerem el botó "Entra".

Una vegada dins la secció "Afegeix article", podrem començar a escriure el post, indicant-ne el títol, redactant el text de l'article, i afegint-hi, si ho volem, alguna imatge, vídeo, etc.

Quan hàgim acabat, seleccionarem el botó "Publica l'article!". A partir d'aquest moment, el post ja estarà visible al nostre bloc. Per veure'l, només caldrà que anem a l'adreça web del nostre espai.

La sindicació o lectura de canals web

La sindicació o lectura de canals web (popularment coneguts com a feeds) és la possibilitat d'enviar la informació actualitzada d'un bloc directament a un programa lector, generalment conegut amb el nom d'agregador. Molts blocs ofereixen actualment aquesta possibilitat.

Icona de RSS

Per saber si l'opció de sindicació o lectura de feeds està disponible en un bloc, mirarem si hi apareix la icona corresponent:

Hi ha molts tipus d'agregadors o lectors de feeds (Google Reader, Bloglines, Netvibes, Feedness, Rojo, etc.).

A Google Reader, per exemple, podem crear un compte amb facilitat. La manera d'agregar feeds o sindicacions és força senzilla: hem de copiar la URL del bloc en qüestió i enganxar-la al nostre agregador. D'aquesta manera, gaudirem d'un compte que serà el nostre punt de lectura habitual i ens estalviarem el temps de visitar un per un cada web per saber si s'hi han actualitzat o no els continguts.