descarregar PDF

4.1. Aprendre llegint

Un xat és una eina de comunicació en línia que permet als usuaris que hi participen mantenir converses en temps real. Aquestes converses poden ser entre dues persones o bé en grup.

Donar-se d'alta i accedir al xat

Normalment, per ingressar en un xat i poder participar-hi i conversar primer cal que ens registrem, per tal de donar-nos d'alta en el servei. El registre, generalment, és gratuït i consisteix a facilitar determinades dades, com per exemple: la nostra adreça de correu electrònic, el nom d'usuari que desitgem, la data de naixement, la contrasenya que utilitzarem, etc. No cal que el nostre nom d'usuari coincideixi amb el nostre nom real; això ens procura un cert anonimat.

Xat de la pàgina retruc.net

Una vegada registrats, rebrem a la nostra adreça de correu electrònic les indicacions que cal seguir per poder activar el nostre compte i, a partir d'aquest moment, ja podrem participar en el xat.

El primer pas per accedir al servei serà adreçar-nos a l'opció de "Xat" i seleccionar-hi la sala de conversa on volem entrar. Cada sala de conversa és un espai de xat independent, i poden haver-hi diverses sales, en funció dels interessos o les afinitats dels usuaris: sales per a grups d'edat, una sala per fer amics, una altra per buscar parella, etc.

Després de triar la sala de conversa on volem entrar, hi accedirem tot seleccionant-la.

Parts d'un xat

Bàsicament, la sala de xat es compon d'una pàgina o espai principal que és on van apareixent els missatges que cada usuari escriu i que trobem al centre de la pantalla; a la part inferior d'aquest espai principal, hi tenim el quadre de text on escriurem els nostres missatges perquè siguin visibles a la pàgina principal; i, a la dreta o l'esquerra de la pantalla, hi acostuma a haver una columna amb la relació de tots els participants que es troben en línia a la sala en aquell mateix moment.

Com participar-hi

Hi ha dues maneres de conversar al xat: de manera pública amb tot el grup, o bé en privat i individualment amb una altra persona.

Per escriure un missatge públic que tothom pugui veure a la pàgina principal del xat, només cal que escrivim el nostre missatge al quadre de text i que premem la tecla "Enter". És convenient que ens adrecem a la persona amb qui volem parlar tot escrivint el seu nom d'usuari, ja que, si no, com que hi ha molta gent parlant alhora, les converses es podrien encreuar.

Per conversar en privat amb algú, primer ens haurem d'adreçar a la llista d'usuaris i seleccionar-hi el nom de l'usuari amb qui volem parlar. En prémer sobre el nom, s'obrirà una finestreta de conversa privada, que només serà visible per a nosaltres i per a la persona seleccionada. Per començar la conversa, hem d'escriure el nostre missatge al quadre de text de la finestreta, i prémer després la tecla "Enter".

Cal tenir en compte que, pel fet que quan escrivim no podem mostrar els nostres sentiments (ironia, tristesa, alegria, etc.) mitjançant l'expressió facial, de vegades pot haver-hi malentesos a l'hora d'interpretar els nostres missatges escrits. Per evitar-ho, es fan servir les emoticones, uns símbols gràfics que representen, mitjançant rostres dibuixats, diferents estats d'ànim o emocions. El xat ofereix la possibilitat d'incloure emoticones i també gaudir d'altres opcions, com per exemple: personalitzar el nostre tipus de lletra (grandària, color, etc.), canviar el fons, enviar un so, etc.

Exemple d'emoticona que expressa alegria

Quan acabem la nostra sessió i desitgem sortir de la sala, només caldrà que seleccionem la tecla de sortida. Així finalitzarem la nostra sessió de xat.