descarregar PDF

3.1. Aprendre llegint

Un fòrum de discussió és una eina col·laborativa, similar a un tauler d'anuncis virtual, que permet que diferents persones es comuniquin i puguin parlar o debatre en línia sobre un o més temes. És un sistema en què la comunicació entre usuaris no es dóna en temps real i els missatges se solen guardar durant un llarg període de temps.

Característiques principals

Normalment, el fòrum compta amb diferents fils o temes de discussió, cadascun d'ells relacionat amb una àrea de debat diferent, com ara la política, la ciència i la tecnologia, els esports, etc.

El primer dels missatges és el que determina el tema o fil de discussió inicial, i, a partir d'aquest, s'inicia tota una sèrie de missatges que, de fet, són les respostes que els altres usuaris han anat adreçant per a aquest tema inicial.

Funcionament: registrar-se i participar

Per poder ingressar en un fòrum i veure els diferents fils de discussió i les seves respostes, només cal que seleccionem aquell fil que més ens interessi.

En canvi, per poder participar-hi i afegir-hi també la nostra resposta o opinió, primer caldrà que ens registrem. El registre, generalment, és gratuït i consisteix a facilitar algunes dades, com el nom d'usuari que utilitzarem i la nostra adreça de correu electrònic. Però no cal que el nostre nom d'usuari sigui el nostre nom real; d'aquesta manera podrem mantenir un cert anonimat.

Una vegada registrats, rebrem a l'adreça de correu electrònic facilitada les indicacions que caldrà seguir per poder activar el nostre compte i, a partir d'aquest moment, ja podrem participar plenament al fòrum.

Un fil de conversa del portal de fòrums de lectura quellegeixes.cat, on es poden veure les dos intervencions inicials i les imatges d'avatar de cada un dels autors

Com afegir comentaris o crear nous temes

Per afegir un comentari a una conversa, només caldrà prémer el botó "Contestar", que trobarem a la part inferior del missatge inicial. En cas que vulguem comentar alguna de les respostes d'un altre usuari, haurem de seleccionar l'opció "Respon", que trobarem a la resposta en qüestió.

El fet que, quan escrivim, no puguem mostrar els nostres sentiments o estats d'ànim (ironia, tristesa, alegria, etc.) mitjançant l'expressió facial, provoca que de vegades hi hagi malentesos a l'hora d'interpretar els nostres missatges escrits. Per evitar-ho, es fan servir les emoticones, que són uns símbols gràfics que representen, mitjançant rostres dibuixats, diferents estats d'ànim o emocions.

Les emoticones són uns símbols gràfics que representen, mitjançant rostres dibuixats, diferents estats d'ànim o emocions

Una vegada escrit el nostre missatge, haurem de seleccionar l'opció "Desar" perquè el missatge es pugui penjar al fòrum i la resta d'usuaris el pugui veure. Cal tenir en compte, però, que de vegades el comentari que escrivim pot no ser visible de seguida, ja que hi ha fòrums o converses que no s'actualitzen fins que algú que fa de moderador ho autoritza (per prevenir possibles insults, publicitat o comentaris que no vénen a tomb).

També tenim la possibilitat de crear nous temes o fils de discussió. Per fer-ho, només cal que anem a la pàgina on s'exposen els diferents temes i que seleccionem el botó "Nou tema". A partir d'aquí, haurem d'indicar el títol del nou fil i el fòrum al qual desitgem que pertanyi, escriure el missatge i desar-lo.

Accés a les dades dels usuaris

Si, en qualsevol missatge, premem sobre el nom de l'usuari que l'ha creat, podrem veure les dades públiques d'aquest usuari, com per exemple: el seu avatar, quan es va registrar, quina és la seva mitjana de missatges, etc.

Nosaltres, com a usuaris, també podem editar aquesta mena d'informació en el nostre perfil. Per fer-ho, haurem de seleccionar l'apartat "Dades" i després l'opció "Modificar dades". Aquí també podrem seleccionar quin avatar desitgem per al nostre perfil. Un avatar és la imatge que identifica cada usuari, i pot ser escollit de les imatges predeterminades que ofereix la pàgina, o bé de les imatges personalitzades que guardem al nostre ordinador.