descarregar PDF

2.1.Aprendre llegint

Des de la seva creació i posada en funcionament, la xarxa Internet ha anat evolucionant d'una manera constant, tant en el seu vessant tècnic i funcional com en el seu vessant social, ja que, amb el pas del temps, ha anat arribant cada cop a més gent i ha anat fent-se, alhora, una eina més interactiva i col·laborativa.

Quan Internet va començar a popularitzar-se, els seus usuaris només podien realitzar unes determinades funcions o activitats, com per exemple: consultar informació de diferents

pàgines web, enviar i rebre correus electrònics... i poca cosa més. El fet de crear una pàgina web no era una tasca fàcil, ja que es necessitaven amplis coneixements tècnics per poder publicar qualsevol informació en aquest mitjà.

 

El fet de crear una pàgina web no era una tasca fàcil, ja que es necessitaven amplis coneixements tècnics

Avui dia aquest aspecte ha canviat força, ja que Internet s'ha convertit en un espai on cada cop trobem més eines col·laboratives, mitjançant les quals, d'una manera relativament senzilla i intuïtiva, qualsevol persona pot: publicar el seu espai personal propi, expressar les seves idees i compartir opinions, editar informació de manera col·laborativa, i comunicar-se amb altres usuaris en temps real.

Eines col·laboratives: fòrums, xats, blocs i wikis

Les principals eines col·laboratives que trobem a Internet són: els fórums, els xats, els blocs i els wikis. Veiem en què consisteixen bàsicament:

Un fòrum de discussió és un espai on els usuaris poden debatre sobre diferents temes. Les discussions no tenen lloc en temps real i, per poder participar-hi, només cal registrar-se com a usuari del fòrum que ens interessa.

Conversa activa al fòrum de racocatala.com

Un xat és una altra eina de comunicació en línia que permet que els usuaris puguin conversar. La diferència principal amb un fòrum de discussió és que la comunicació hi té lloc en temps real.

Un bloc és una eina que permet a l'usuari crear i dissenyar el seu propi espai, on pot escriure sobre diferents temes, ja es tracti de qüestions d'interès particular com de discussions d'interès general. Alhora, altres usuaris poden deixar-hi els seus comentaris.

I una wiki és un espai col·laboratiu on qualsevol participant registrat pot editar informació sobre els temes que s'hi mostren, per tal que altres visitants la puguin consultar. És com una enciclopèdia col·lectiva, feta pels mateixos usuaris.

Tendències d'ús cada cop més interactives

Com podem veure, tots aquests recursos han fet que Internet esdevingui ara com ara una eina molt interessant, no només per poder dur a terme activitats relacionades amb l'oci o el lleure, sinó que, a més, actualment està concebuda com una eina que possibilita una gran interacció entre els seus usuaris. Així, ofereix la possibilitat de rebre formació en línia o la de treballar en equip, tot desenvolupant en xarxa i col·laborativament diferents tasques i projectes amb persones ubicades en qualsevol indret del món.

Actualment, trobem a Internet diversos portals web que posen a disposició dels usuaris diferents eines col·laboratives de manera integrada, com és el cas de Google.

El cas de Google

Per una banda, Google ens ofereix, a través de l'eina anomenada Google Docs -que és similar a una wiki- la possibilitat de compartir informació i editar-la. Per altra banda, el recurs Google Groups és un fòrum de discussió que permet el debat entre els usuaris registrats. El xat de què disposa Google ens arriba des del seu servei de correu Gmail i permet comunicar-nos en directe amb la resta d'usuaris. Per últim, Google també disposa d'un servei perquè puguem crear el nostre propi bloc, l'espai Blogger, que ofereix les eines necessàries per dur-ho a terme.

Pàgina de Google en català